Бизнесът има нужда от баба

Бизнесът има нужда от баба

Бизнесът има нужда от баба

„Rent-a-Баба“ е проект, който тепърва ще се развива. В него са събрани множество идеи, продиктувани от потребностите и очакванията на съвременните майки, като едновременно с това са взети под внимание социалните и финансови нужди на българските пенсионери. В този ред на мисли, едно от най-големите изпитания за майките е успешно да лавират между своята кариера и отглеждането на дете. Този баланс често се нарушава, когато детето е болно и се налага майката да отсъства от работа, за да остане у дома. Това е неудобство и за работодателя, и за родителите, и трудно може да бъде избегнато.

В нашата платформа се включиха хора на различни възрасти, и с удоволствие можем да заявим, че имаме и специалисти от множество области. „Rent-a-Баба“ е дигитално пространство, в което приветстваме хора с по-разчупено и освободено мислене. Затова от днес при нас добре дошли са и представители на бизнеса.

В новата ни категория „Бизнесът и баба“ ще включваме собственици на фирми, чийто персонал е съставен основно от жени. Без значение дали организацията ви е голяма или имате едва десетина служители, ние ви разкриваме възможността да откриете чрез нас възрастна дама или господин, които да бъдат на разположение в случай, че вашите служители се налага да останат вкъщи, когато децата им са болни.

Защо да не сте първият хотел в България, в чийто детски кът баба и дядо да четат приказки? Ако офисът ви е просторен и разполагате със свободно помещение, дали пък няма да намерите местенце за децата на своите служители? Имате салон за красота и искате да предложите едно голямо улеснение за майките, които нямат друг избор и ви посещават с децата си? Без значение какъв е бизнесът ви, той функционира благодарение на хора – работещи и потребяващи. В навечерието на коледните празници може да се замислите дали няма възможност да ангажирате някой възрастен господин или госпожа. Ще помогнете на българските пенсионери, а и на хората, с които е свързан бизнесът ви.

Корпоративната социална отговорност не е предназначена само за големите корпорации и организации със стотици служители. Отговорността към персонала е въпрос на добро възпитание, човещина и емпатия. Когато работодателят разбира проблемите на своя екип и показва загриженост с конкретни действия, той създава една позитивна работна среда и лична армия от лоялни, доволни служители. Добрият имидж тръгва винаги отвътре.

Ако разполагате с малко пространство, което може да бъде обособено за игра, оцветяване и четене на приказки, и имате „баба под ръка“, която да остане с детето, майката ще бъде спокойна, благодарна и със сигурност много по-мотивирана да работи за вас. При това нашата нова категория далеч не се отнася само за случаите, в които децата са болни. Понякога работното време пречи на родителите да вземат навреме децата си от детска градина или училище, други така и не са получи място в държавно учебно заведение, а трети имат проблеми, много отвъд здравословните – агресия, неразбирателство с педагогическия персонал, ремонтни дейности и т.н.

Световната практика изобилства от примери за компании, които са осигурили обособени за деца пространства, със или без надзор за децата. Изследване на екип от университета в Северна Каролина[1] доказва, че служителите са много по-ефективни в работна среда с детски кът, където да могат да наблюдават децата си докато вършат своите задължения. Проучване на Fortune Magazine от 2017 г. (Best Workplaces for Parents study), включващо 400 000 служители от стотици организации в различни области, показва, че хората с деца всъщност са по-ценни и надеждни служители от тези без деца[2]. Според статистиката 9 от 10 майки планират дългосрочни отношения с настоящия си работодател – заради потребността от сигурност и регулярни доходи, с които да допринасят за семейния бюджет. Наличието на дългогодишен, отлично обучен и опитен служител е гаранция за успех за бизнеса, така че един подобен реверанс към майките би бил израз на признателност, разбиране и отговорност.

Очакваме вашите заявки за включване в платформата, за да намерим заедно подходящия човек, който да бъде в помощ не просто за служителите, но и за вас като представители на бизнес. Отново напомняме, че участието в „Rent-a-Баба“ не обвързва никоя от страните – нашите посреднически услуги са напълно безплатни, а всички постигнати договорки остават поверителни и не се изисква да ни осведомявате за тях.

Бизнесът в България все повече се развива, в социален аспект също. Практиката може да покаже редица добри примери за отговорни работодатели, но заедно можем повече.


[1] Connelly, Rachel, Deborah S. DeGraff, and Rachel A. Willis. 2004. Kids at Work: The Value of Employer- Sponsored On-Site Child Care Centers. Kalamazoo, MI: W.E. Upjohn Institute for Employment Research. https://doi.org/10.17848/9781417505913

[2] Fortune Magazine, Study: The Best Employees Could Be Those with Kids: https://www.inc.com/gene-marks/study-best-employees-could-be-those-with-kids.html

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *